Přicházejí i v této těžké době do naší Líšně, proto dovolte přiblížit vánoční zvyky ještě z doby, kdy se našemu krásnému domovu říkalo Lösch nebo Lischna.
Před večerem, na svátek sv. Mikuláše, rodiče říkávali neposedným dětem: „još jedó s fůró“. Večer chodil Mekoláš s čertem a nakládali dětem ovoce, ořechy a cukrovinky a kdo bel neposlucha, tak tomu čert po zásluze napráskal koščetem. Už od rána pekaři prodávali voňavé Mekoláše z rohlíkového těsta, z hrozinek měl oči, nos i pusu. I za okno dřív dávali chlapci a holky botky nebo punčochy a čekali, co v nich ráno najdou, jestli sladkosti nebo řepu.
Kapr a bramborový salát je novou tradicí. Dříve se celý den držel půst a základem Štědrovečerní večeře byla čočková polívka, vařené křížaly, houbová omáčka a vánočka s medem. Později, po 1. světové válce, ji vystřídalo dnes již klasické vánoční cukroví. Po večeři, jako nejrozšířenější tradici Líšňáci lijó volovo a věští z něj. Líšeň byla nepsaná „spíž města Brna“ a Líšňáci nejznámější a nejlepší obchodníci v okolí, určitě nejeden soud patřil počtu prodaných škrošní s drůbeží nebo puten s ovocem. Po ulici chodil také hudebník, dříve pastýř a troubil koledy. Někteří Líšňáci si možná ještě štědrovečerní hraní koled po ulicích Líšně pamatují – hudebníci takto chodili ještě v sedmdesátých letech 20. století. I na Štědrý den se peklo speciální pečivo, pletence z pšeničné mouky tvz. ščedrovnice.
Na Boží narození a na Štěpána vystavovaly líšeňské selky pečené husy, které si Brňáci jezdili kupovat. O Silvestru se jedl ovar s křenem a zapíjel se zřejmě pivem, žádné chlebíčky a šampus.
Novoroční tradice vinšování rodičům, jedónkovi a baběnce se udrželo dodnes, ale dříve chodil po dědině a vinšoval i ponocný, posel (listonoš) a kominár, který donesl vinš se sv. Floriánkem, který je patronem tohoto řemesla jako i ostatních s ohněm spjatých.
Tak i my Vám vinšujeme, všechno dobré, hodně zdraví a štěstí do Nového roku a krásné prožití Vánoc s rodinou, blízkými a lidmi, které máte rádi.
P.S. A pokud máte recept na Mekoláše nebo ščedrovnice, sem s ním! Zveřejníme ho a budeme ty dobroty znova péct!
Našimi zdroji informací jsou různé knižní, vědecké a univerzitní materiály a webové stránky.
Silvie Dražanová, Eliška Vondráčková, Spolu v Líšni